Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τα (αυστηρά) κριτήρια των τέστ αντοχής των Τραπεζών

Αυστηρότερο ορισμό για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και αυστηρότερες προβλέψεις για το οικονομικό περιβάλλον στο δυσμενές σενάριο, προβλέπουν οι εφετινές ασκήσεις αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών σε σχέση με τις περυσινές, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA). Τι προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο ορισμός της κεφαλαιακής επάρκειας θα βασισθεί στο λεγόμενο core tier 1 capital, που είναι πιο περιοριστικός σε σχέση με το λεγόμενο tier 1 capital που χρησιμοποιήθηκε στις περυσινές ασκήσεις.
Ωστόσο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο ακριβής ορισμός για το core tier 1 capital δεν έχει ανακοινωθεί, όπως και το ποσοστό των σχετικών κεφαλαίων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες για να θεωρούνται κεφαλαιακά επαρκείς - αυτά μπορεί να ανακοινωθούν σε περίπου μία εβδομάδα. Επίσης, η EBA δεν έχει ορίσει ακόμη τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα μετάσχουν στις ασκήσεις αντοχής, οι οποίες αναμένεται να είναι 88 έναντι 91 πέρυσι.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο παραπάνω άρθρο.