Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ....

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για το ελληνικό χρέος, τονίζει η επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ. Στο 170% η εκτίμηση για το χρέος το 2022 από 142% προ δύο εβδομάδων. Καλεί την ΕΕ να δώσει περίοδο χάριτος τριών δεκαετιών και επέκταση ωριμάνσεων στα υφιστάμενα και τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα.
ΔΝΤ: Δώστε 30 χρόνια περίοδο χάριτος στο χρέος -Θα εκτοξευθεί στο 200% του ΑΕΠ στη 2ετία


Η Ελλάδα χρειάζεται ανακούφιση χρέους η οποία πάει πολύ μακρύτερα από αυτό που οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν εξαιτίας της καταστροφής της οικονομίας και του κλεισίματος των τραπεζών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υποστηρίζει το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Στην έκθεση, που όπως υποστηρίζει το Reuters στάλθηκε στους Ευρωπαίους τη Δευτέρα λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα, αναφέρεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών σε όλα τα δάνεια που χορήγησαν προς τη χώρα μας (περιλαμβανομένων και αυτών που πρόκειται να λάβει με το νέο πρόγραμμα) αλλά και δραστική αύξηση των λήξεων.
Οι εναλλακτικές είναι να προχωρήσουν άμεσα σε «βαθύ εμπροσθοβαρές κούρεμα» ή συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταφορές στον προϋπολογισμό.
Οπως επισημαίνει το ΔΝΤ:
- Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε "μη βιώσιμη δυναμική χρέους" για δεκαετίες.
- Οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Εκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε "σημαντικά πτωτικά ρίσκα".
- Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ασφαλές "ταβάνι", ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται.
- Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δύο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία.

ΕΕ: Γνωρίζαμε την επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί γνώριζαν την επικαιροποιημένη ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πριν οριστικοποιήσουν τους όρους του τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα τη Δευτέρα το πρωί, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.
"Τα νούμερα, μεταξύ των οποίων και το 200%. είχαν κυκλοφορήσει από το Σάββατο. Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι τα γνώριζαν πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τους όρους του τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας τη Δευτέρα το πρωί", υπογράμμισε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου