Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ!!!!!!!!!!!!!!

Marketwatch:Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η Πορτογαλία

Ξεχάστε την Ελλάδα: η επόμενη μεγάλη κρίση στην Ευρώπη έρχεται από τα δυτικά και είναι η Πορτογαλία, γράφει το Marketwatch. Η χώρα είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Η Πορτογαλία δεν έχει πια βιώσιμο χρέος και το μεγαλύτερο μέρος του το χρωστά σε επενδυτές από το εξωτερικό. Αργότερα μέσα στη χρονιά η χώρα έχει εκλογές, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μία πορτογαλική κρίση, αποκαλύπτοντας ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη εμπλέκουν πολλούς περισσότερους από τους Έλληνες.
Όπως και η Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν παρουσιάζει μία διατηρήσιμη ανάκαμψη. Στην επιφάνεια, η χώρα φαίνεται να είναι καλύτερα από ό,τι πριν 3 χρόνια. Δεν είναι πια σε «μνημόνιο» και η οικονομία δείχνει να αναπτύσσεται και πάλι. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας έτσι έναν ολόκληρο χρόνο ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,5%.
Αλλά αυτή η μικρή ανάκαμψη δεν φαίνεται ιδιαίτερα βιώσιμη. Αποτελεί κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα καταναλωτικών δαπανών και μιας κυκλικής αύξησης στις επενδύσεις. Ωστόσο, οι εξαγωγές συνεχίζουν να πέφτουν και η ανεργία νσ αυξάνεται. Τα τελευταία νούμερα τη δείχνουν μέχρι και στο 13,7% του εργατικού δυναμικού. Το σημαντικότερο όμως θέμα είναι το χρέος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το χρέος της Πορτογαλίας έχει φτάσει στο 130% του ΑΕΠ. Όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις λένε, ότι όταν ένα χρέος σκαρφαλώσει από το 130% και πάνω, παύει να είναι βιώσιμο.
Ακόμα πιο ανησυχητικό: το 70% ανήκει σε ξένους. Και το πράγμα δεν τελειώνει εδώ: αν αθροίσουμε το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, η Πορτογαλία έχει περισσότερο χρέος από κάθε χώρα στην Ευρωζώνη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης (όπου το μεγαλύτερο χρέος είναι του δημοσίου).
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να γίνουν εκλογές το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Το σοσιαλιστικό κόμμα του Antonio Costa πρόκειται να κερδίσει πολλές έδρες υποσχόμενο τερματισμό της λιτότητας. Και εάν και οι Podemos, από την άλλη μεριά των συνόρων, τα πάνε καλά στις δικές τους εκλογές, αυτό θα ενθαρρύνει τα κόμματα της αριστεράς στην Πορτογαλία να απορρίψουν νέα μέτρα λιτότητας από ΕΚΤ και ΔΝΤ.

http://m.euro2day.gr/1343744/article.aspx

Κινεζική παρέμβαση στη διαπραγμάτευση

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

  Κινεζική παρέμβαση στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών έλαβε χώρα αργά την Τετάρτη καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να ρίξει το βάρος του υπέρ της παραμονής της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης. Η παρέμβαση, που έγινε με τη μορφή δήλωσης του κινέζου πρωθυπουργού, λαμβάνει πρόσθετη βαρύτητα ενόψει της σινοευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στην οποία και αναμένεται η Κίνα να προχωρήσει στη συμμετοχή της στις χρηματοδοτήσεις για το νεοσύστατο Ταμείο (EFSI ή European Fund for Strategic Investment) που αποτελεί την γνωστή πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα.

Πέραν των προφανών για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας λόγων το Πεκίνο δεν επιθυμεί να εκτροχιαστούν τα σχέδιά του για την ολοκλήρωση του νέου δρόμου του μεταξιού του οποίου το θαλάσσιο σκέλος διέρχεται από τον Πειραιά και δια του σιδηροδρόμου καταλήγει στην κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο βάση του οποίου η Cosco διεκδικεί και τον ΟΛΠ στον σχετικό διαγωνισμό αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ έγινε κατά την συνάντησή του με τον Βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου στο Πεκίνο. Ειδικότερα ο Κινέζος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζουμε πάντοτε την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και χαιρετίζει μια ευημερούσα, ενωμένη Ευρώπη και ένα ισχυρό ευρώ. Αυτές τις μέρες το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή. Η Κίνα θέλει να δει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας τις προσπάθειες διάφορων πλευρών και επιθυμεί την επιτυχία της διαπραγμάτευσης. Η Κίνα έχει την πρόθεση να καταβάλει κοινές προσπάθειες με την Ευρώπη ώστε να δώσουμε ακόμη περισσότερες ενεργητικότητες στην πρόοδο των σινοευρωπαϊκών σχέσεων". Η ανακοίνωση αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της κινέζικης κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον του Πεκίνου γίνεται ίσως σαφέστερα αντιληπτό υπό το πρίσμα της κυοφορούμενης πρωτοβουλίας του να συμμετάσχει με αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.
Στις 29 Ιουνίου, όποτε και πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής Κίνας-ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang αναμένεται να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συνεισφοράς της Κίνας. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στοχεύει σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλα έργα υποδομών όπως αεροδρόμια, σιδηρόδρομους και λιμάνια. Η σημασία της κινεζικής επένδυσης για την Ελλάδα αλλά και την όλη προσπάθεια είναι προφανής. Για την Ελλάδα το όφελος από τις χρηματοδοτήσεις αυτές προκύπτει από την προτεραιότητα που δίδει η κινεζική πλευρά στην ταχύτατη ανάπτυξη της χώρας ως πύλης των ασιατικών εισαγωγών στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο για τους κινεζικούς σχεδιασμούς για την χρηματοδότηση και ανάπτυξη των δυο κρίσιμων νέων διεθνών εμπορικών αξόνων. Ο ένας είναι ο "Silk Road Economic Belt" και αφορά χερσαίες υποδομές από την Κίνα έως την κεντρική Ευρώπη. Ο άλλος είναι το "21st century Maritime Silk Road", που αφορά λιμενικές και άλλες υποδομές όπως οι σιδηροδρομικές για την από θαλάσσης έλευση των ασιατικών εξαγωγών στην Ευρώπη. Κλειδί αυτού του δεύτερου δρόμου είναι ο Πειραιάς. Και από τον Πειραιά αυτός ο δρόμος συνεχίζει από το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο και από εκεί από τον ελληνικό σιδηροδρομικό άξονα προς τα Βαλκάνια. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον εντάσσεται άλλωστε και το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς για την ΟΛΠ ΑΕ και το Θριάσιο στους οποίους συμμετέχει η Cosco.
Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν θα πρέπει κανείς να πιστέψει πως το Πεκίνο θα προτάξει την Ελλάδα έναντι των υπολοίπων ευρωπαίων που αποτελούν και κρίσιμους εμπορικούς ετέρους του σημειώνουν πάντως με νόημα διπλωματικοί κύκλοι.

http://www.capital.gr/oikonomia/3036737/kineziki-parembasi-sti-diapragmateusi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου