Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εταιρική διακυβέρνηση: Πώς αξιολογεί η ISS τις εταιρίες του «25άρη», σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Η ISS, η μεγαλύτερη διεθνής επιχείρηση που συμβουλεύει τους ξένους θεσμικούς για το πώς θα ψηφίσουν στις Γ.Σ. των εισηγμένων, ανοίγει τα χαρτιά της για τις εταιρίες του FTSE 25.
Τι σχολιάζει για τις αμοιβές των Δ.Σ. και τα ανεξάρτητα μέλη.

Η αξιολόγηση έγινε με βάση τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, που έχει επεξεργαστεί το ΕΣΕΔ.
Ο ΣΕΔ κατέθεσε προτάσεις, αρκετές από τις οποίες ενσωματώθηκαν στην τελευταία αναμόρφωση του Κώδικα.

Βελτιωμένες επιδόσεις στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης διαπιστώνει φέτος η ISS για τις εισηγμένες του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ωστόσο συνεχίζει να επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν στο μέλλον.

Η Institutional Shareholder Services (ISS) είναι η μεγαλύτερη εταιρία που συμβουλεύει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές (proxy advisor) και η έκθεσή της διαβάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα διεθνή funds.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο διεθνής proxy advisor (ISS) που συμβουλεύει θεσμικούς επενδυτές για το πώς να ψηφίσουν στις γενικές συνελεύσεις αναπροσάρμοσε την πολιτική του για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και θα εξετάζει πλέον -μεταξύ άλλων- και την ανεξαρτησία των μελών των Δ.Σ.

Από τον φετινό έλεγχό του μάλιστα, προκύπτει πως συμμόρφωση με τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, αναφορικά με τη συμμετοχή ανεξαρτήτων μελών στα Δ.Σ., παρουσιάζει η μία στις δύο εισηγμένες του 25άρη.

Τα φετινά ευρήματα

Σύμφωνα με την ISS, κατά τις φετινές τακτικές γενικές συνελεύσεις των 25 εταιριών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.:

* Η όλη διαδικασία κύλησε ήρεμα και οι πλείστες προτάσεις αφορούσαν τα συνηθισμένα θέματα των τακτικών γενικών συνελεύσεων, όπως π.χ. η απαλλαγή διοικήσεων και ελεγκτών και οι αμοιβές των διοικητικών συμβουλίων.

* Από τις 25 εταιρίες, οι 15 εμφάνισαν κέρδη σε ενοποιημένη βάση και μόλις οι 5 διένειμαν μέρισμα (ΟΠΑΠ, Motor Oil ΜΟΗ -1,86%, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και ΕΥΔΑΠ). Οι τράπεζες δεν διένειμαν μέρισμα, ωστόσο η Alpha και η Πειραιώς αποπλήρωσαν τα κεφάλαια που είχαν λάβει από το δημόσιο με τη μορφή προνομιούχων μετοχών.

* Η παροχή πληροφοριών κατά τις τακτικές γενικές συνελεύσεις βελτιώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, όμως η ποιότητα των πληροφοριών διαφοροποιείται ουσιωδώς από εταιρία σε εταιρία και γενικά παραμένει χαμηλότερη σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

* Ένα πεδίο στο οποίο η πληροφόρηση είναι ιδιαίτερα φτωχή είναι αυτό των αμοιβών των διοικητικών συμβούλων και των εκτελεστικών διευθυντών. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, οι μέτοχοι απαιτείται να εγκρίνουν μόνο τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου και όχι αυτές των εκτελεστικών στελεχών. Το 2014, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότερες εταιρίες παρουσίασαν είτε τα αθροιστικά ποσά που καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ., είτε τα ποσά που πληρώθηκαν συνολικά στα εκτελεστικά μέλη έναντι των ποσών που πληρώθηκαν στα μη εκτελεστικά. Μεταξύ των λίγων μεγάλων εταιριών που δημοσιοποίησαν αναλυτικά στοιχεία για τις ατομικές αμοιβές ήταν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΤΕ.

* Το 2014, ορισμένες εταιρίες δημοσίευσαν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το παρελθόν, όπως τις συνεδριάσεις και τις συμμετοχές των μελών στα Δ.Σ., ωστόσο είναι υπερβολικά νωρίς ακόμη να υποστηρίξει κάποιος πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας γενικότερης τάσης για αναβάθμιση πληροφοριών σε αυτά τα πεδία.

* Με βάση μια συνολική θεώρηση, στις μεγάλες εταιρίες του Χ.Α. παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως: α) μέση ανεξαρτησία στα Δ.Σ., β) αριθμός εταιριών που έχει τουλάχιστον 33% ποσοστό ανεξάρτητων μελών στα Δ.Σ., γ) αριθμός εταιριών με πλήρως ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου, δ) αριθμός εταιριών που διαθέτουν επιτροπή αμοιβών, ε) αριθμός εταιριών που διαθέτουν επιτροπή υποψηφιοτήτων.

Συγκεκριμένα, από τις 25 εταιρίες του Χ.Α.:

α) οι δώδεκα (έναντι δέκα το 2013) είχαν ανεξάρτητο τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών τους, ενώ σε δύο εταιρείες (Coca Cola και ΒΙΟΧΑΛΚΟ) τα ανεξάρτητα μέλη αποτελούσαν την πλειοψηφία.

β) Οι 17 διέθεταν επιτροπές αμοιβών έναντι 16 το 2013.

γ) Η αναλογία των εταιριών χωρίς επιτροπή προσλήψεων παρέμεινε σχετικά υψηλή, αν και οι μισές είχαν συστήσει τέτοια επιτροπή (12 φέτος, 11 πέρυσι).

δ) Όλες διέθεταν επιτροπές ελέγχου (νομική υποχρέωση) όμως μόνο σε έξι οι επιτροπές αυτές είχαν πλήρη ανεξαρτησία.

ε) Οι 17 είχαν συστήσει επιτροπές αμοιβών, εκ των οποίων στις 10 ήταν ανεξάρτητες κατά τουλάχιστον 50%.

Αν υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη και με τις σύγχρονες απαιτήσεις των αγορών και της οικονομίας παρουσιάζουν εταιρίες που ανήκουν στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προφανώς τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα μεταξύ πολλών εισηγμένων της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης...

ΠΗΓΗ:                                                        ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
                                                 ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
                                 Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 
                                                     website: www.sed.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου