Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΣΧΟΛΙΑ ΧΑ 15/12/2012

Κατά 26,10% έχει ενισχυθεί ο ΓΔ από την αρχή του έτους και κατά 12,85% ο ...25άρης και το ΧΑ δείχνει, πως υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι «η αγορά του 2013» και το «στοίχημα μίας θετικής έκπληξης για το επόμενο έτος».

Η εικόνα της αγοράς από τα ελάχιστα του Ιουνίου, η διακύμανση των δεικτών, μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και η αντίδραση συγκεκριμένων χαρτιών στην συνεδρίαση της Παρασκευής ενισχύουν την εκτίμηση, πως «οι δύο ταχύτητες» έχουν σε μεγάλο βαθμό σχηματοποιηθεί.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως οι τράπεζες αν και υπό πίεση σε γενικές γραμμές δεν επηρέασαν ανεπανόρθωτα την αγορά θα λέγαμε πως μάλλον διευκόλυναν την συσσώρευση της κοντά στα τελευταία υψηλά.

Στον Εκηβόλο (της 14/12) «ανεβάσαμε» ένα ενδιαφέρον διάγραμμα του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπου αποτυπώνονται δύο βασικά ενδεχόμενα. Αμφότερα απολήγουν υψηλότερα με κρίσιμη αντίσταση τις 310 μονάδες (για τον Ftse). Το, ότι μετά από μία ικανοποιητική αντίδραση η αγορά δεν «αδειάζεται» αποδίδεται στον έλεγχο των «ισχυρών χεριών» και την ελεγχόμενη ρευστοποίηση θέσεων στις τράπεζες.

Κατά την εκτίμηση μας δεν έχει και τόση σημασία εάν η αγορά κινηθεί άμεσα ή μετά τις εορτές προς τον στόχο ή εάν θα μεσολαβήσουν ένα ή δύο καθοδικά βήματα, όσο το ότι στο ΧΑ εδραιώνεται η εκτίμηση πως είναι στις αρχές ενός επόμενου μακροχρόνιου πολυετούς ανοδικού κύκλου. Και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία ούτε Grexit φαίνεται στον ορίζοντα (τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013), ούτε κατάρρευση του ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, είναι να καταφέρει η χώρα να περιορίσει την ύφεση και να περάσει τους πρώτους δύσκολους μήνες του 2013. Χρονιά κατά την οποία τα μέτρα λιτότητας φτάνουν τα 9,2 δισ. ευρώ, όπως υπενθύμισε και ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι θα πέσει περισσότερο χρήμα στην οικονομία μέσα από τις δόσεις από αυτό που θα "φύγει" εξαιτίας της λιτότητας.

Πηγή:http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/745861/ArticleMarketComment.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου