Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Schaeuble: Στα €80 δισ. η πιθανή κεφαλαιακή βάση του ESM

Ο μόνιμος μηχανισμός για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013 θα μπορούσε να έχει ίδια κεφάλαια ύψους 80 δισ. ευρώ, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Sueddeutsche Zeitung.
"Αυτό θα ήταν ένα πιθανό μέγεθος", σημειώνει ο Schaeuble. "Αλλά το ζήτημα του μεγέθους της κεφαλαιακής βάσης δεν έχει ακόμα πλήρως αποφασιστεί", προσθέτει.

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν πριν από μια εβδομάδα το συνολικό μέγεθος του ESM να φτάνει τα 500 δισ. ευρώ, με ένα μέρος να καλύπτεται πιθανώς από εγγυήσεις. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 24 και 25 Μαρτίου.
Επισημάνσεις......

  • από το 2013 η Γερμανία θα χρειάζεται να συμβάλει σημαντικά ποσά για την κεφαλαιακή δομή του ESM, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους της.
  • ασκεί παράλληλα κριτική στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet για την αντίθεση του στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές διασώσεις μέσω του ESM.
  • Τέλος επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος από την κρίση στην Ιαπωνία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος όπως και η επίδραση στις τιμές των πρώτων υλών από την αναταραχή στον αραβικό κόσμο.
 Περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο που έχει αναρτηθεί παραπάνω.