Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

PSI: Τα κρίσιμα «ντεσού» για τη συμφωνία

Τη χρυσή τομή ως προς τον επιμερισμό του κόστους από την επιδείνωση της ύφεσης καλούνται να βρουν, ως τις 30 Ιανουαρίου, ο επίσημος και ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της 26ης Οκτωβρίου για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Το eurogroup της Δευτέρας πιστοποίησε το αδιέξοδο της περασμένης Παρασκευής στις διαπραγματεύσεις με το IIF για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ταυτόχρονα, όμως, αναγνώρισε ότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος της κάλυψης της απόκλισης και αποφάσισε έναν «οδικό χάρτη» για την άρση του αδιεξόδου.
Το κλίμα που επικράτησε έδωσε ανάγλυφα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι κλειδί για βιώσιμο χρέος είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης ως το 2020 και όχι τα επιτόκια ενδεχόμενης συμφωνίας για το PSI, τα οποία αποτελούν μία μόνο παράμετρο της όλης εξίσωσης.

«
"Η αυξομείωση στα επιτόκια των κουπονιών κατά μισή μονάδα επηρεάζει περίπου κατά μία μονάδα την προβολή του χρέους στο 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «υπάρχουν και άλλες (παράμετροι) που δεν αφορούν την αύξηση του νέου προγράμματος πέραν του ορίου των 130 δισ. ευρώ από τον δημόσιο τομέα""

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Ευάγγ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι, βάσει της επικαιροποιημένης μελέτης για τη βιωσιμότητα του χρέους που διενεργήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για λογαριασμό της τρόικας, λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης προκύπτει απόκλιση από τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα στο Παρίσι η επιτροπή ομολογιούχων συναντήθηκε με σκοπό να καθορίσει τη στάση της μετά και τη σκληρή στάση του επίσημου τομέα και αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα ο Τ. Νταλάρα μαζί με ομάδα ειδικών.

Όπως έγραψε το Σάββατο το Euro2day (Ψάχνουν τώρα νέο ντιλ για την Ελλάδα), το κενό που προκύπτει ως προς τον στόχο ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 20 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, προκύπτει κενό χρηματοδότησης ως το 2015, γι' αυτό και η τρόικα απαιτεί σκληρότερα μέτρα όσον αφορά την περικοπή των δαπανών και μέτρα που θα ενεργοποιήσουν το παγωμένο σήμερα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο eurogroup συμφωνήθηκε η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση του επίσημου τομέα (Ευρώπη, ΔΝΤ), να επιδιώξει μέσο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα χαμηλότερο του 4%. Η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν ότι το επιτόκιο των νέων ομολόγων δεν πρέπει κλιμακούμενο να ξεπερνά το 3,5% ως το 2020.

Παρότι ο... εκβιασμός του υποχρεωτικού κουρέματος, και μάλιστα με σκληρούς όρους, παραμένει σαν περίστροφο στο τραπέζι από την πλευρά του επίσημου τομέα, οι αποφάσεις του eurogroup δίνουν περιθώρια για εύρεση λύσης ως προς την επιδιωκόμενη συμφωνία για το PSI.

Συζητά χαμηλότερα επιτόκια το IIF εφόσον…
Το IIF θέτει κόκκινη γραμμή, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσο επιτόκιο της τάξης του 4% για τα νέα ομόλογα. Υπό προϋποθέσεις, όμως, θα συζητούσε και οριακά χαμηλότερο μέσο επιτόκιο (της τάξης του 3,8%), εφόσον η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ δεχθούν να συμβάλουν με τη σειρά τους ώστε να υπάρξει νέα συμφωνία, που να θέτει τις βάσεις για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Αν συμβεί αυτό, θα συζητήσουν χαμηλότερη κλιμάκωση επιτοκίων ως το 2020, προσδοκώντας ότι μετά το 2020 θα καλύψουν τη διαφορά με τις ρήτρες αναπροσαρμογής επιτοκίου ή χρονικής διάρκειας των ομολόγων.

Πρόκειται για ρήτρα που αυξάνει το επιτόκιο ή μειώνει τη διάρκεια του ομολόγου, σε συνάρτηση με την καλύτερη πορεία του ΑΕΠ σε σχέση με τις προβλέψεις που θα διατυπωθούν από την τρόικα, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το PSI.
Το επιτόκιο, δηλαδή, θα προσαυξάνεται εφόσον η Ελλάδα επιτυγχάνει υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από τον προβλεπόμενο, με το 10% της διαφοράς. Αν, για παράδειγμα, το 2020 επιτύχει αύξηση του ΑΕΠ 4,5% και το πρόγραμμα προβλέπει άνοδό του 4%, τότε το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 0,05%.
Η συμμετοχή της ΕΚΤ και η επιμήκυνση των δανείων του επίσημου τομέα
Η προϋπόθεση που θέτουν οι τραπεζίτες πετάει και πάλι την μπάλα στον επίσημο τομέα και δη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το ίδιο έκανε και η Λαγκάρντ με δηλώσεις της με τις οποίες ζητά ο επίσημος τομέας να καλύψει τα όποια "κενά" προκύπτουν.

Η μεν κυβέρνηση πρέπει υπό την πίεση και της τρόικας να λάβει όλα τα απαραίτητα διαρθρωτικά και δευτευρεόντως δημοσιονομικά μέτρα που να δίνουν σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας, η δε Ευρώπη πρέπει να... προικίσει με κάτι παραπάνω τη συμφωνία, από τη στιγμή όπου αρνείται να αυξήσει το νέο πακέτο βοήθειας.

Δύο είναι τα εναπομείναντα όπλα στη φαρέτρα του επίσημου τομέα:

Το πρώτο είναι η συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του χρέους. Το θέμα της συμμετοχής στην αναδιάρθρωση του χρέους των ομολόγων της ΕΚΤ έχει ήδη τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση πιέζουν και οι αγορές. Το ΔΝΤ και οι αγορές προτείνουν να ανταλλαγούν τα ομόλογα με νέα 30ετούς διάρκειας στην τιμή κτήσης τους, είτε απευθείας από την ΕΚΤ, είτε από άλλον οργανισμό (π.χ. το EFSF), στον οποίο προηγουμένως θα τα μεταβιβάσει η ΕΚΤ στην τιμή κτήσης.

Αν συμβεί αυτό, το χρέος θα μειωθεί κατά 14 δισ. ευρώ περίπου, ενώ όφελος θα υπάρχει και σε επίπεδο κόστους εξυπηρέτησης (τόκοι).

Το δεύτερο όπλο έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγηθεί (110 δισ. ευρώ) ή πρόκειται να χορηγηθούν (130 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα. Αυτή η επιμήκυνση μπορεί να συνοδευτεί και από μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μια και η μείωση των επιτοκίων φαίνεται δυσχερής λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές.

Αν συμβούν τα παραπάνω, τότε οι τραπεζίτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθούν με τη σειρά τους χαμηλότερο μέσο επιτόκιο του 4%, που μάλιστα δεν θα ξεπερνά το 3,5% ως το 2020.

Σημειώνουν δε ότι, πέραν του επιτοκίου, έχουν ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις αποδεχόμενοι να εξοφληθούν με διετή ομόλογα του EFSF αντί με μετρητά στο σκέλος της πρόωρης εξόφλησης που προβλέπει η πρόταση της Ελλάδας. Αυτή η κίνηση μειώνει περισσότερο το κόστος δανεισμού για τη χώρα.

Να σημειωθεί πάντως ότι με δηλώσεις εκπροσώπων τους η Ε.Ε. όσο και η ΕΚΤ εμφανίζονται, επισήμως τουλάχιστον, αντίθετες σε αύξηση του πακέτου των 130 δισ. ευρώ η πρώτη και συμμετοχή στο PSI η δεύτερη.

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Τ. Νταλάρα
"Στη συνάντηση που έγινε σήμερα στο Παρίσι, η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις υπό την κοινή προεδρία των κ.κ. Τ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ αποφασίστηκε να σταλεί στην Αθήνα ομάδα ειδικών προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα νομικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με το εθελοντικό PSI", αναφέρει το IIF σε σχετική ανακοίνωση.

"Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα τεχνικά και νομικά θέματα που εκκρεμούν το γρηγορότερο δυνατόν.

Μετά τις συζητήσεις με την ηγεσία της Ελλάδας οι κ.κ. Ch. Dallara και J. Lemierre θα επιστρέψoυν στην Αθήνα την Πέμπτη για ανεπίσημες συζητήσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου