Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Trichet: Οι αγορές δεν παίρνουν το μήνυμα

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σχολιάζουν πως ο Trichet αναφερόταν στην απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Η Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών ενδέχεται να έχουν αγοράσει ομόλογα των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά, εκτιμούν αναλυτές.
Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε παράλογη την ιδέα πως η ΕΚΤ έχει μετατραπεί σε "bad bank" και τόνισε πως το ευρώ σαν νόμισμα δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο.
Ωστόσο, ο Trichet χαρακτήρισε τα προβλήματα της Ευρώπης "πολύ σοβαρά" και με παγκόσμια εμβέλεια. Για τη Γερμανία σημείωσε πως ακολουθεί καλή δημοσιονομική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα “εφαρμόσει δραστικά” το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αναταραχές που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές από τους φόβους ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να “ταρακουνήσει" σε μεγάλο βαθμό μεγάλες οικονομίες όπως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της, η οποία ακολούθησε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, καλωσορίζει τις κινήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας να μειώσουν το έλλειμμά τους. Επιπλέον, ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να προχωρήσουν με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΚΤ “Το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή όλων των αποφάσεων που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο καλωσορίζει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Γερμανία και η Γαλλία”.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου