Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Όμηροι των αγορών

«Το νεότερο σχέδιο της Ευρώπης για τη στήριξη της Ελλάδας, εξεταζόμενο πιο λεπτομερώς, μοιάζει ύποπτα με σχέδιο για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών», έγραφε την περασμένη Δευτέρα σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Herald Tribune». Για να συνεχίσει: «Συμφωνώντας να συνεισφέρει ένα “μετριοπαθές” ποσό στη διάσωση, ο τραπεζικός κλάδος παίρνει ως αντάλλαγμα κάτι πιο πολύτιμο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο κλάδος ξεφορτώνει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού του ρίσκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ένας από αυτούς τους αναλυτές, ο Χιούγκο Ντίξον, αρχισυντάκτης του Reuters Breakingviews, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου κορυφής το ελληνικό χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί κατά 32 δισ. ευρώ, ή 14% του ΑΕΠ.

Ο κυριότερος λόγος, κατά τον κ. Ντίξον, είναι τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανήσει η Ελλάδα για να παράσχει εγγυήσεις σε όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφωνήσουν στη μετακύλιση του χρέους που κατέχουν, τα οποία θα φτάσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τα 35 δισ. ευρώ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street ατενίζει κι αυτή το μέλλον με αισιοδοξία, παρά τη νευρικότητα που προκαλεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο για το όριο του αμερικανικού χρέους. Προ δύο εβδομάδων, ο Πολ Κρούγκμαν κατακεραύνωνε την κυβερνητική πολιτική έναντι του χρηματοπιστωτικού κλάδου: η «κεντρική αρχή» της πολιτικής αυτής, κατά τον κ. Κρούγκμαν, είναι να πέσουν οι τραπεζίτες στα μαλακά. Πέρα από τη μεγάλη επιρροή που έχουν τα χρήματα που συνεισφέρουν οι τράπεζες σε προεκλογικές εκστρατείες και των δύο κομμάτων, ο νομπελίστας οικονομολόγος έγραφε ότι η ήπια αντιμετώπιση του κλάδου δικαιολογείται από το οικονομικό επιτελείο με το επιχείρημα ότι «είναι καλή για την οικονομία». Όπως όμως εξηγεί, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των κατασχέσεων κατοικιών, σε κρίσιμα μέτωπα η αδυναμία σύγκρουσης με το τραπεζικό κατεστημένο και επιβολής μέτρων ανακούφισης των χρεών των νοικοκυριών έχει πλήξει καίρια την ανάκαμψη.

Η συνέχεια του άρθρου εχει τεράστο ενδιαφέρον.......  πατήστε το Τίτλο να το διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου